ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

28 февруари – Световен ден на розовата фланелка

Всяка последна сряда на месец февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците в събитието носят розово, за да изразят своята позиция за неприемане на тормоза в училище.

За първи път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави.

В нашето училище тази година под ръководството на представители на Ученическия съвет се проведе флаш моб, с който учениците показаха, че могат да бъдат заедно, обединени в прегръдка срещу тормоза в училище.

ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА
Към началото